Matična mliječ

Još od davnih vremena ljudi su tragali za nečim što bi im osiguralo besmrtnost ili barem dug i kvalitetan život - nastojali su pronaći eliksir života. To im, dakako, ni do dan danas nije sasvim pošlo za rukom, barem ne u onom dijelu koji se odnosi na vječni život. Ipak, u tom svom traganju pronašli su jednu prirodnu supstancu koja im u velikoj mjeri može pomoći da žive dugo u dobrom zdravlju, supstancu koju bismo skoro mogli nazvati eliksirom života. Radi se naime, o matičnoj mliječi, pčelinjem proizvodu, koji je bio poznat i priznat u narodnoj medicini, a kojem je službena medicina tek u posljednjih pedesetak godina posvetila nešto više pažnje.

Matična mliječ je gusta, neprozirna masa bijele do blijedo žućkaste boje. Ima karakterističnu aromu i oštar kiselo -  slatkasti okus.
Specifična težina je 1.1 g/cm3. Vodeni rastvori mliječi reagiraju kiselo, a pH vrijednost 1% vodenih rastvora iznosi 3.6 - 4.8.

Matična mliječ posjeduje antibiotska, antigljivična i antivirusna svojstva. Povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor što je značajno kod ljudi koji obavljaju težak tjelesni i umni rad, a posebno kod sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu, ne samo radi veće psihofizičke izdržljivosti, nego i bržeg oporavka. Sprječava nastajanje krvnih ugrušaka (tromboza), potiče brže zarastanje slomljenih kostiju i cijeljenje rana, obnavlja i štiti jetru.

Čuvanje je neophodno na veoma niskim temperaturama -18

 

 

Bjelančevine mliječi predstavljene su albuminima i globulinima u odnosu 2:1 do 1:1, sadržavaju većinu aminokiselina (u okviru njih i tzv. osam nezamjenjivih ili esencijalnih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan, lizin).

Comments are closed.