Kratka istorija meda


KRATKA ISTORIJA MEDA

Prahistorijsko vrijeme

Kameno doba je najstariji period ljudske praistorije. Dijeli se na PALEOLIT i na NEOLIT. Pčele su jedna od najstarijih formi životinja koje su egzistirale u doba neolitika. U istoriji čovjeka pčele i med nalazimo kao slatku hranu ali i kao lijek u medicini. Cijela priča o medu i homo sapiensu počinje 7000 g prije nove ere u kameno doba kada je jedina slatkasta tvar bio med.

 

 

 

DREVNA INDIJA

Otprilike u doba 2-3000 prije nove ere med se pominje u svetoj knjizi Indije „Vedas“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SREDNJEVJEKOVNE RAZVIJENE KULTURE

U srednjevjekovnim arapskim kulturama, bizantijskom carstvu i srednjevjekovnoj evropi med je imao veoma važnu ulogu pogotovo kao najslađe jelo. U Bizantijskom carstvu med je bio dodatak većini jela. U kršćana tokom srednjeg vijeka med je uticao na mnoge djelove vjere kao npr. Sveti Ambrozije koji je predstavljen sa košnicom. Keltska i Germanska tradicija slave medicu (vino od meda) kao nasljedstvo svetaca.

 

 

 

 

 

 

 

DREVNI RIM

Stari rimski pjesnici često su spominjali med u svojim stihovima. Posebno Vergilijev spjev Georgijus opisuje dobivanje meda. U vremenu vladavine Julija Cezara med se koristio i kao platežno sredsvo. U prvom stoljeću naše ere poznati gastronom Apikus napisao je seriju knjiga sa receptima od kojih pola uključuje i med.

 

 

KUR'AN

Kur'an, sveta knjiga muslimana, preporučuje med kao zdravu hranu i odličnu medicinu. U 16 poglavlju Kur'ana dio o pčeli: „Iz njihovih utroba izlazi tekućina različitih boja, koja je lijek za ljude.“ Različite boje su se odnosile na vrste meda po bojama. Muhamed a.s. propovijeda „Med je lijek za sve bolesti“. Neki sljedbenici islama imaju med kao talisman.

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIJA

U Izraelu, zemlji gdje teče med i mlijeko, med zauzima veoma važnu ulogu u starom zavjetu gdje je pomenut čak 54 puta. Zabilježena je važna izjava kralja Solomona: „Jedite med jer je dobar za tijelo“. U Novom testamentu igra važnu ulogu u uskrsnuću Krista.

AFRIKA

Afrika također ima veoma dugu tradiciju korištenja meda kako u visoko razvijenim mediteranskim kulturama tako i u nerazvijenim kontinentalnim kulturama na jugu Afrike. Nedavno je otkriveno da porijeklo pčele Apis Melifera potiče iz srca Afrike.

SREDNJA I JUŽNA AMERIKA

U centralnoj i južnoj Americi med je korišten dugo prije Columba. Med od ubadajučih pčela smatran je kao božijim poklonom a također je predstavljao znak plodnosti podaren od bogova.

 

 

 

 

 

DREVNA KINA

U drevnoj Kini med se opisuje u knjizi pjesama Shi Jing, koja je pisana u 6 vjeku PNE. Prema kineskom pisanju med se aktivira u zemljanom elementu koji utiče na stomak i slezinu. Pripada pozitivnom dijelu Yang karaktera i u ulozi je trostrukog zdravstvenog meridijana (Shaoyang).

 

 

 

 

 

 

DREVNI EGIPAT

U starom Egiptu med je imao važnu ulogu, pored toga što je bio hrana, a dosta toga nalazimo na pećinskim crtežima. Prema pisanju u Ebers papirusu (1550g.PNE) med je pomenut 147 puta. Također prema pisanju Smith papirusa (1700 g.PNE) korišten je za liječenje rana: „Ranu na svježem mesu prvog dana namazati medom i nakon toga nastaviti mazati do oporavka“.

Kleopatra se kupala u medu i mlijeku

DREVNA GRČKA

U staroj Grčkoj pčela je simbol Artemisa koji je važan ukras Ephesian novčića više od 6 vjekova. Aristotel propisuje prvi put med. Hipokrat govori o liječenju medom „...otklanja bol i čir, razmekša tvrde čireve na usnama, liječi gnojne rane koje cure,..“ Poslije njegove smrti 323 p.n.e. Aleksandra velikog su balzamovali i stavili u kovčeg pun meda.


Skidanje mednih poklopaca

Med je sladak gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda. Zreli med ne sadrži više od 10% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B. Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza. Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani. Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i needuciranog pčelara.

 

 

 

 

Tri različita načina dugotrajna skladištenja meda prouzrokuju mijenjanje boje meda lijeva tegla: sobna temperatura na svjetlosti srednja: sobna temperatura (20-25C) u mraku desna: u mraku na 15 C.

 

 

 

 

 

Različite vrste meda po boji i gustoći

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med sa pčelinjim saćem

 

 

 

 

 

 

 

 

Med u saću koji se nemože falsifikovati

 

 

 

 

 

 

 

Polen, kojeg ima u medu, otkriva koje su biljke posjećivale pčele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upotreba meda u kozmetici

 

 

 

 

 

 

 

Masaža sa medom je jedan od skupljih tretmana ljepote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miješanjem meda dobija se kremni med

Med je sastavljen od 22 vrste šećera a najviše zastupljeni su glukoza, fruktoza i saharoza.
Med miriše na biljke koje preovladavaju u njemu.

Hranjiva vrijednost 1 kg meda je jednaka hranilnoj vrijednosti:
• 3 kg svježe govedine
• 50 jaja
• 5 l mlijeka
• 3 kg ribe
• 1 kg šunke
• 6 kg pomaranči
• 3 kg banana

Ljekovite osobine meda

Med ima antioxidativno dejstvo, antimikrobno, antiinflamatorno, antimutageno, antitumorno, imunoaktivaciono a djeluje protiv kardiovaskularnih oboljenja. Održava oralnu higijenu a pojačava metabolizam kod djece u razvoju.
Pomaže zarastanju i čiščenju rana, ima i biostimulativno dejstvo
Prema Kur'anu, svetoj knjizi muslimana, ljekovito dejstvo meda na probavni sistem zapisano je u 8. vijeku. Muhamed a.s. preporučivao ga je protiv diareje a najnovija istraživanja su dokazala da ima izuzetno dejstvo protiv Helicobacter pylori uzročnika gastritisa i čira.

 

 

 

 

Sterilne gaze sa medom koje potpomažu zarastanje svih rana

Comments are closed.