Propolis

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo za zatvaranje neželjenih otvora na košnici.

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća, kao i drugih biljaka. Time se bavi samo mali broj pčela koje imaju u košnici tu odgovornu zadaću. Unosom u košnicu upotrebljavaju ga za izgradnju ulaza, zatvaranje pukotina i rupa i skladištenje odnosno "sterilizaciju" ćelija sača...

Propolis kapi koriste se 3x dnevno po 15 kapi. Najbolje je da propolis kapi koristite u mlakom čaju kako bi izgubio svoj opori okus. Na taj način i alkohol sa kojim je rastvoren ispari. Također se može nakapati na kocku šećera ili na koricu kruha.
Propolis u ljudskoj upotrebi djeluje višestruko. Pomaže podizanju imuniteta i u borbi protiv gripe i prehlade. Mnoga naučna istraživanja pokazuju da je djelotvoran protiv novijih virusa kao što su virus ptičije gripe i virus svinjske gripe. I najjače bakterije neomogu da stvore otpornost na propolis pa je koristan u terapiji MRSA u kliničkim uslovima.
Mnogi ga koriste u terapiji herpesa a i u infekcijama grla i ždrijela.

Cerić Dino
061/816-054

Comments are closed.