Praktično ispitivanje čistoće pčelinjeg voska

Potrebno je 100ml alkohola 90%

Mali komad čistog voska, veličine lješnika, stavi se u čašu, pa se do polovine, tek toliko da se odlijepi vosak od dna čaše, naliva čistom vodom (vosak je lakši od vode).

Posle toga, u vrlo tankom mlazu, uz zidove čaše, treba nalivati alkohol, sve dok se vosak ne spusti na dno čaše, jer je ovakav rastvor pokazuje manju specifičnu težinu od voska. Dobili smo rastvor koji je na granici specifične težine voska. Što preciznije radimo imamo bolje rezultate.

Potom izvadimo komad voska, za koji pouzdano znamo da je čist, najbolje čačkalicom, pa u taj rastvor stavimo isti po veličini komadić voska, koji je pripremljen od količine voska koga želimo da ispitamo (odlomimo komad satne osnove).

Ako ovak komad voska ne potone, to je siguran znak da u njemu ima parafina ili cerezina, dakle to je falsifikat. Čist vosak mora da potone. Ovaj rastvor možemo presuti u manju flašicu pa na clicu mjesta provjeriti vosak koji kupujemo.

images

Prema članku: P. Nešić “Pčelar” 8/1995

Comments are closed.