Pčelarski proizvodi porodice Cerić

Paleta proizvoda koje trenutno izdrađujemo proširena je na nekoliko novih proizvoda.

Pa da kažemo ukratko o svakom.

Propolis krema po slovenačkoj recepturi je jedna od boljih koja se pokazala u praksi. Izrađuje se od kantarionovog, nevenovog i maslinovog ulja. Veoma često dobijemopozitivne povratne informacije od pacijenata koji upotrebljavaju ovu kremu. Cjelokupan sadržaj kreme je prirodan i bez ikakve hemije ili preparata na bazi hemije. Krema kao takva može se konzumirati i per os, vaginalno ili rektalno. Veoma dobra se pokazala protiv ekcema i lišajeva po koži. Sanira razne vrste infekcija kože a može se stavljti i na otvorenu ranu. Djeluje biostimulatvno kod opekotina I i II stepena. Čak je oprobana i na novorođenčetu gdje je sanirana rana od pupčane vrpce bez ikakvih problema.

 

 

 

 

 

 

 

Propolis tinktura, koju većina dobro poznaje, izuzetno je korisna u borbi protiv virusa, gljivica i bakterija. Dokazano je učinkovito protiv herpesa i svih herpes virusa (herpes simple, herpes zoster). Koncentrovana se koristi kao 30% otopina i kao takva je izuzetno jaka pa se doziranje vrši kapljicama. Uzima se kod teških slučajeva 15 kapi 3 puta na dan. Kod održavanja imuniteta dovoljno je i jedna doza dnevno od 15 kapi. Zovu ga i lijekom 21 stoljeća pogtovo jer je odličan u borbi protiv ptičije i svinjske gripe. Osim svih nabrojanih dejstava ima i analgetsko dejstvo koje su poznavali i naši predci pa su krpicu (ili cuclu) umakali u propolis i njime trljali dječije desni kod izrastanja zubića. Antikancerogeno dejstvo dokazano je u zadnje 4 godine i protiv hepatokarcinoma (karcinom jetre)  je najuspješniji.

 

Dječiji propolis na bazi vode je blagi rastvor propolisa koji se koristi za higijenu usta i grla kod djece i odraslih. Ne ujeda kao alkoholni a ima podobno djelovanje. Veoma jednostavan za korištenje sa sprej punpicom može se koristiti i kao osvježivač daha kod pušača. Kod rane upale grla koristi se za sprječavanje daljne infekcije. Spječava krvarenje iz desni i gingivitis (upalu desni), a ranice u ustima zacjeljuju veoma brzo. U stomatologiji se koristi kod infekcije rana poslije vađenja zuba. Kod djece je odlično prihvaćen radi prijatnog okusa.

 

 

 

 

 

 

 

Svjež polen u rastopljen medu koristi se prije svega za poboljšanje imuniteta i apetita. Tađer, veoma dobar antioxidant kao i propolis. S obzirom naveliki broj vitamina i minerala povoljo  utiče na krvnu sliku. Daje se ljudima poslije preležane bolesti i kod velikih iznurenosti. Reguliše rad hormona nadbubrežne žlijezde i pomaže kod oboljele prostate. Količina E vitamina izuzetno dobro djeluje na simptome klimaksa kod žena.

 

Med sa matičnom mliječi več neko vrijeme proizvodimo. Svježa matična mliječ se koristi plastičnom ili drvenom kašičicom koja se pakuje sa proizvodom. Med i MM se ne jedu nego stave pod jezik i cuclaju. Na taj način efekat i sama iskoristivost je najbolja. Uzima se ujutro i popodne. Ne preporučuje se navečer. Mnogi tvrde da izaziva nesanicu i nisu daleko od istine. Radi brze regeneracije mišića i tkiva tijelo se brzo odmori pa tako nema potrebe za snom. Veoma je dobra kod rekovalescenata i sportaša jer ima odlično regeneracijsko djelovanje.

 

Medovača se koristi kod jakih prehlada i visoke temperature a kao aperitiv je najpopularnija. S obzirom da je mnogi miješaju sa likerom od meda omiljena je među ljepšim polom. Popravlja apetit i cirkulaciju u umjerenim količinama. U zapadnoj civilizaciji izuzetno cijenjena i skupa pa se koristi kao poklon za veoma drage osobe. Kada je nekome darujete iskazujete veliko poštovanje prema toj osobi.

Comments are closed.