Pčelinji otrov Bee venom

Pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčele. To je sekret žalčanog aparata, čija je namjena zaštiti svoju porodicu i tjeranje nepoželjnog gosta.

Pčelinji otrov štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka bolesnom organu i smanjuje bolove. Ljekari kliničari ističu takođe da pčelinji otrov blagotvorno djeluje na hemopoetični sistem: povećava količinu hemoglobina, povećava broj bjelih krvnih zrnaca, kako lokalno tako i uopšte. Pčelin otrov ima povljno dejstvo na srčanu muskulaturu, snižava krvni pritisak, deluje na izmjenu materija; ima povoljno dejstvo na opšte stanje bolesnika: povećava mu opšti tonus i radnu sposobnost, poboljšava san i apetit. Efikasan je naročito kada su u pitanju reumatske i alergijske bolesti.

Dobro poznata svojstva otrova izaziva bol, otok i crvenilo na mjestu uboda, direktno su povezana sa njegovom biološkom namjenom. Otrov treba samo da protjera neprijatelja koji napada hranu pčelinjeg društva, ali da ga ne umrtvljuje, jer bi to pogoršalo higijenu i normalan život društva. Ta osobina biološke uloge pčelinjeg otrova je, po mišljenju sovjetskog naucnika, prof. Artjomova, doprinjela evolucionom formiranju njegovih toksičnih svojstava. Organizam sisara, uključujići čovjeka reagovao je, sa svoje strane, zaštitno na djelovanju otrova mobilizacijom i reorganizacijom svojih hormonskih, imunoloških i nervnih faktora radi očuvanja vitalnih funkcija i regulatornih mogućnosti. Tako je,po mišljenju prof. Artjomova, pčelinji otrov dobio dragocena farmakološka svojstva,od kojih je čovjek neka koristio još u drevnosti.

Namjena pčelinjeg otrova je ne samo da direktno utiče na napadača, već i da izaziva "alarmnu reakciju" radi mobilisanja aktivnosti pčela-radilica pri iskrsloj opasnosti. To se postiže lučenjem lako isparljivih materija iz otrova koje brzo stižu do mirisnih ćelija pčela i naglo povećavaju agresivnost pčelinjeg društva.

Za 1 gram pčelinjeg otrova potrebno je 10 000 pčela

Kako djeluje pčelinji otrov

Djelovanje enzima p čelinjeg otrova je 30 puta više aktivno od zmijskog otrova. Razlika je u načinu djelovanja. Pčelinji otrov stimuliše centralni nervni sistem CNS dok zmijski blokira rad CNS-a
Pčelinji otrov ima antiupalno, fungicidno, antibakterijsko, antipiretsko djelovanje i stimuliše vensku propusnost.
Ima više mehanizama djelovanja na organizam, direktno putem kardiovaskularnog sistema i indirektno putem hormonskog sistema.

Indirektno, putem hormonskog sistema

Pčelinji otrov svoje ljekovito dejstvo vrši putem stimulisanja funkcije adrenalinskih žlijezda koje indirektno utiče na hipofizu. Tokom stimulativnog procesa adrenalni hormoni kao cortison i hidrocortison prolaze u krv. Ti hormoni imaju ljekoviti efekat jačajuči imunitet koji se bori protiv negativnih vanjskih uticaja. Ljekovitost pčelinjeg otrova nije povezana samo sa stimulacijom adrenalinskih žlijezda.

Uticaj pčelinjeg otrova putem kardiovaskularnog aparata, direktno

Proširuje krvne puteve i snižava krvni pritisak. Pčelinji otrov je odličan hipertenziv. Redukuje koagulacione faktore u krvi i povećava nivo hemoglobina koji je najvažniji prenosilac kisika u krvi.
Ruski naučnici otkrili su da pčelinji otrov u kapilarima i arteriolama ima funkciju dilatatora tj. širi krvna sudove i time pojačava prokrvljenost i metabolizam (razmjenu materija).
S obzirom da pčelinji otrov povečava nivo hemoglobina i leukocita u krvi i smanjuje faktore koagulacije veoma je ljekovit za ljude koji imaju tromboflebitis. Pčelinji otrov omogućava snižavanje holesterola u krvi, reguliše rad srčanog mišića i snižava krvni tlak. Dobre efekte ima i kod povečanja apetita i nesanice a povećava vitalnost tijela. Veoma je dobar i u otklanjanju bola.

Comments are closed.