Propolis

Kada napišete "propolis" u vašem pretraživaču dobijete mnogo textova koji vam kažu kako je propolis pčelinje ljepilo i pčele sa njim zatvaraju neželjene ulaze u košnicu.

Mnogi ga nazivaju lijekom 21. stoljeća ali teško će te naći njegove prave vrijednosti na jednom mjestu.  Mnogi naučnici istražuju njegove vrijednosti a koriste ga u medicini sve više. Izuzetan je po svom djelovanju na čovjeka jer nijedan lijek nema tako dobro djelovanje bez štetnih posljedica. U medicini još nije napravljen lijek koji djeluje protiv gljivica, virusa i bakterija a uz to ima biostimulativno djelovanje na ćelije. Potpomaže zarastanju rane bez ožiljka, djeluje protiupalno i još ima analgetsko djelovanje. Toliko dejstava u jednom proizvodu. To mogu samo pčele. Jedna interesantna stvar koja je večini nepoznata je antioxidativno djelovanje. U gornjem grafikonu vidimo namjernice koje imaju najjače antioxidativno dejstvo, zatim polen i na kraju propolis. Odnos je nevjerovatan pa onda ne čudi što propolis možemo uzimati u kapljicama. Izuzetno je dobar protiv gripe a dokazano ubija i virus H1N1. Koristi se i u terapiji protiv Hiv virusa. Jedan veliki hirurg je rekao da bi najrađe operisao u košnici kada bi morao jer propolis stvara skoro sterilnu atmosferu u košnici. Još jedna zapanjujuća stvar je ta da propolis možete koristiti koliko god želite a da nijedna bakterija, virus ili gljivica nije postala otporna na proplis. Naravno da će te se zapitati zašto ga nema u medicini. Propolis sakupljen sa različitih regiona nije istog sastava a medicina mora imati standarde i sastav lijeka. Procjenjuje se da propolis ima oko 360 sastojaka od kojih mnogi nisu razjašnjeni. U toku istraživanja terapije hiv virusa otkrili su koji sastojci ubijaju viruse ali kada su ih izdvojili iz propolisa oni nisu djelovali.  Nisu mogli da vjeruju ali svaka materija u propolisu imala je svoju ulogu i terapijski učinak je bio samo kada se koristio u cjelosti. Propolis iz različitih regija imaju drugačiji sastav ali svi imaju isto djelovanje na organizam. Zaboravio sam pomenuti da su naše bake i nene sve to znali u nekoj drugoj verziji pa su djeci kojoj rastu zubići umakali dudu u propolis i na taj način ublažavali bolove u desnima i ujedno održavali higijenu usta. Inhalacijom propolisa terapijski djelujete na asmatičare a smanjena je i pojava alergijske reakcije na prašinu i polen. Još da kažem da je u vidu vaginaleta izuzetno dobar protiv HPV virusa (human papiloma virus) kojeg je izuzetno teško liječiti. Sve ovo nabrojano čini ga izuzetnim ali nije svemoguć. Nemože izliječiti aneurizmu ili lom kosti.

Propolis sadrži više od 55% biljnih smola, 10% eteričnih ulja, 5% polena, a ostalih 30% čine balzam, enzimi, vosak i drugi sastojci.

Propolis sadrži veliku količinu mineralnih materija: mangan, cink, barijum, titanijum, bakar, kalaj, nikl, kobalt, vandalijum, hrom, kalcijum, fosfor, kalijum, sumpor, natrij, željezo, magnezij, molibden, aluminijum, kremnijum, selen, fluor, živu i antimon.

Vitamini koji su zastupljeni u propolisu su: B1, B2, B6, A, C, E, RR, nikotinska, pantotenska kaselina i dr. Osim toga, propolis je bogat karotinom - provitaminom A. Kao takav pomaže u jačanju imuniteta i preporučuje se djeci za bolji razvoj.

Comments are closed.