Zaštita košnica vrućim parafinom i sterilizacija


Sterilisanje i zaštita parafinom pročitao sam u jednom američkom priručniku. Ideja mi se svidjela jer je jednostavna a kvalitetna rješenja su vrlo često jednostavna. Udruženje američkih pčelara ponudilo je ovaj priručnik svim svojim pčelarima radi sterilizacije košnica kod pojave bolesti a posebno se ističe američka i evropska gnjiloća (trulež) legla. Druga stvar koja me privukla u ovom priručniku je da svoje košnice zaštitie na 30 godina bez daljneg tretmana. Malo mi je nevjerovatno zvučalo a potvrdu ću vam dati za 30 godina (hahaha). Već neko vrijeme primjenjujem ovaj proces i zadovoljan sam sa rezultatima pa sam odlučio približiti ovaj proces i ostalima na balkanu. Mislim da bi svi morali probati po jednu svoju košnicu ovako obraditi da bi dobili pravi uvid u kvalitet i dugotrajnost procesa.
Ova metoda je odobrena po američkom zakonodavsvu u organskom, ekološkom i biodinamičkom pčelarstvu gdje su kriterije veoma visoke. Parafin se koristi u prehrambenoj industriji za impregnaciju tetrapaka i papira kojim se pakuju živežne i namjernice. Parafin se već dosta dugo koristi i u medicini u fizikalnoj terapiji kao parafinske obloge protiv raznih reumatskih oboljenja i poboljšanja cirkulacije. Parafinsko ulje se koristi u sastavu mnogih beby ulja i krema. Ulje koje se koristi za masažu je miješano sa parafinskim uljem u velikom omjeru jer se ne upija u kožu. Radi male cijene koristi se i u nekim mašinama za podmazivanje do kojih dolazi hrana.

Potapanje košnica u parafin namjenjen je prevenciji i kontroli bolesti koje uzrokuju bakterije a najčešće su to američka i evropska gnjiloća. Primjećeno je da drušva koja se nalaze u ovakvim košnicama imaju manje krečnog legla i nozemoze.

Tretiranje vrućim vosakom i parafinom smatra se proces potapanja određenih dijelova košnica u trajanju od 15 min u zavisnosti za šta je namjenjen proces.

Postoje dva razloga za ovaj proces:

1. sterilizacija košnica koje su bile zaražene bolesti

2. sačuvati dijelove košnica od truljenja i vremenskih uticaja na duži vremenski period

Tajna tretiranja vrućim voskom je u tome da zagrijete parafin na što veću temperaturu a da se ne zapali. Parafin je inače derivat nafte i zapaljiv je tako da morati raditi sa oprezom i svim mjerama protivpožarne zaštite. Tako vruć parafin može napraviti opekotine 2. i 3. stepena a u slučaju da se zapali može doći i do opekotina 4. stepena.

Tretiranje parafinom najčešće se provodi u zimskim mjesecima kada je sezona pčelarstva u zatišju i pčelari imaju vremena da se posvete sređivanju dijelova košnice i druge opreme.

Razlog propadanja i trulenja drveta su gljivice koje imaju jedan uslov za razaranje drveta a to je vlaga. Svako vlažno drvo je odlična podloga za rast i razvoj gljivica. Jedan od razloga što ramovi u košnici ne propadaju tako brzo kao košnica je i obljepljivanje propolisom koji ne dozvoljava rast gljivica i razaranje drveta (Robinson 1986). Još jedan uslov za rast i razvoj gljivica je i toplota i to između 20 i 30 stepeni( Williams 1980)

Mnogi pčelari pokušavaju da zaštite drvo principom bojenja koji ustvari stvori samo zaštitni film na površini. Na taj način drvo izolira od vanjskih uticaja i vlage. Nakon negog vremena taj zaštitni sloj puca i kroz te pukotine ulazi vlaga. U slučaju da se ne ponovi postupak bojenja zaštitni sloj koji ima pukotine sada drži vlagu unutar drveta i ubrzava proces raspadanja. Rečenica koja je izazavala polemiku u društvu je bila da drvo koje nije ofarbano sporije propada ali to su ljudi preko bare i dokazali. Nakon jedne godine ofarbano drvo propada puno brže od neofarbanog. Neofarbano drvo se suši a posljedica je pucanje ali ne trune kao ofarbano. To ćemo ipak ostaviti drugima da polemišu.

Na propadanje drveta utiče i vrsta drveta a naravno i količina smole kod pojedinih vrsta. Priprema košnica za parafinisanje sastoji se u tome da skinete sve plastične dijelove ako ih ima na košnici. Nakupine propolisa također je poželjno skinuti. Vosak koji se eventualno nalazi na stranicama nastavka nemate potrebe skidati jer će temperatura parafina otopiti vosak. Metalne dijelove parafin prekrije tankim slojem tako da nema hrđanja šarafa i eksera pa možemo upotrebljavati mravlju kiselinu bez problema (ako nema metala na ramovima).

 

Način rada

Uranjanje košnica u vrući parafin je veoma jednostavno. U kadu ili posudu u koju može stati jedan LR nastavak stavimo parafin i zagrijavamo na laganoj vatri. Neki pčelari dodaju i vosak ili parafinsko ulje a neki čak i laneno ulje. Nije dokazano da takve stvari poboljšavaju učinak ali sigurno poskupljuju proceduru zaštite parafinom

Parafin se zagrijava na temperaturu 150-160 C i netreba prelaziti 180C. (preporuka radi opasnosti od zapaljenja) Tačka vrelišta je oko 220 C i nju ne treba nikako preći radi sigurnosnih mijera. Kada čujete da parafin lagano krčka ili ključa, uronite nastavak sa kojeg ste prethodno skinuli sve plastične dijelove i sačekate oko 10-15 min. Pripazite da vruć parafin ne prska okolo. Na površini će se pojaviti mjehurići zraka. Penetracija parafina na presjeku procjenjuje se na 5 mm a po nekim knjigama može da uđe u drvo i do 5cm. Na bočnim sranicama parafin penetrira oko 2mm što je sasvim dovoljno za zaštitu. Kada smo sačekali 10ak minuta okrećemo nastavak. Nije potrebno skidati boju sa starih nastavaka jer ona može sačuvati parafin od jakih sunčevih zraka odbijajući ih u zavisnosti od boje. Parafin prekriva i metalne dijelove tako da neće doći do hrđanja i korozije eksera ili šarafa. Kada završimo sa jednim nastavkom izdižemo ga iznad parafina i stavljamo na dvije žice pod uglom od 45 stepeni i sačekamo da se višak ocjedi nazad u posudu. Na taj način uštedjet ćemo dosta parafina

Za vađenje vručeg nastavka iz parafina najbolje je koristiti malo veća kliješta ili rukavice.

Sterilizacijom vručim parafinom spore američke i evropske gnjiloće rješavate na dva načina:

1. ubijanje na visokim temperaturama parafina

2. oklopljavanje u stvrdnuti vosak nemože se spora aktivirati

Israživanja koja su provedena u Novom zelandu gdje se ova metoda koristi od 1998 g. pokazuju da temperaturaparafnina mora biti 150-160C a uranjanje treba da bude minimalno 10 min da bi se ostvario najbolji efekat sterilizacije.

 

3 Responses »

  1. Zanima me gdje mou naci taj parafin ?

  2. Ja sam našao medicinski parafin preko prijatelja u farmaciji. U naftnim industrijama ima ga jeftino oko 5kg 5KM. Veoma mala je i potrošnja a na nekim benziskim pumpama je bilo za kupiti.

  3. Mozel se nabavit negdje u Sarajevu ?